- Štítky blogu



Zaujali Vás naše produkty a vedeli by ste ich ponúknuť Vašim zákazníkom? Ponúkame veľmi zaujímavé podmienky pre veľkoobchodné spolupráce, ako aj veľké jednorázové odbery.viac info...
Kompostovanie
Kompostéry z borovicového dreva s rozmerom 125x125cm poskytujú dostatok priestoru na zlikvidovanie aj väčšieho množstva pokosenej trávy, či iného bio odpadu. Tlaková impregnácia na 4. triedu použitia dreva zaisťuje dlhodobú odolnosť voči hnilobe i škodcom.
VÝBER SPRÁVNEHO MIESTA
Aby mohol kompostér správne plniť svoju funkciu, je dôležité vybrať vhodné miesto. Ideálne umiestnenie je v polotieni, kde je kompost chránený pred priamym slnkom a vetrom. Kompost tak nevysychá a dobre sa v ňom darí mikroorganizom. Majte však na pamäti, že ku kompostu budete potrebovať neustály prístup.
POSTAVENIE KOMPOSTÉRA
Keďže sme si už vybrali miesto na ktoré chceme kompostér postaviť, nasleduje výber správneho náradia. Na stavbu dreveného kompostéra budeme potrebovať vodováhu, meter, motyku, špagát, kolíky a lopatu. Pomocou kolíkov, špagátu a metra si vytýčime priestor s rozmerom 125x125cm. Vzniknutý priestor zbavíme trávnatého porastu do hĺbky minimálne 10cm a pomocou motyky, lopaty a vodováhy priestor vyrovnáme. Do takto pripraveného priestoru umiestnime do protiľahlých strán prvé 2 diely kompostéra (výrezom smerom nadol). Následne kolmo na ne uložíme ďalšie diely (opäť výrezom nadol). Vznikne nám tak 1. poschodie kompostéra, ktorého rovnosť si skontrolujeme vodováhou. Ďalšie poschodia staviame pridávaním dielov kolmo na predchádzajúcie diely.
ZALOŽENIE KOMPOSTU
Kompost môžeme založiť v ktoromkoľvek období (s výnimkou obdobia mrazu). Na dno kompostéra umiestnime drenáž v podobe piesku alebo jemného štrku. Ako ďalšiu vrstvu umiestnime nastrihané konáriky alebo štiepku. Na takto pripravený základ, už môžeme vrstviť pokosenú trávu alebo iný bioodpad (v pokračovaní článku vysvetlíme čo patrí do kompostu).
ČO PATRÍ DO KOMPOSTU
pokosená tráva
zvyšky ovocia a zeleniny (okrem tropického)
lístie (okrem orechového)
črepníkové kvety
mladá burina
zvýšky kávy a čaju
škrupiny z orechov
mliečne výrobky
- drevený popol
trus bylinožravých zvierat
triesky, piliny a kôra
nastrihané konáre a vetvičky
podrvené vajcové škrupiny
ČO NEPATRÍ DO KOMPOSTU
kosti, odrezky z mäsa
popol z uhlia a cigariet
rastliny napadnuté chorobami a plesňou
zvyšky tropického ovocia
trus mäsožravých zvierat
rastliny s vyzretými semenami
STAROSTLIVOSŤ O KOMPOST
Pre správne kompostovanie je dôležité vytvoriť optimálne podmienky pre rozvoj mikroorganizmov, ktoré zohrávajú pri kompostovaní dôležitú úlohu. Dbáme na správnu veľkosť surovín, ktoré do kompostu pridávame. Najhoršie rozložiteľné materiály ako sú napríklad konáre, tvrdšie časti rastlín či stonky striháme na veľkosť cca 10-15cm. Mäkké materiály ako sú napr. pokosená tráva, šupky z ovocia a zeleniny nemusíme nijako upravovať. Keďže drevený kompostér má pomerne veľké medzery medzi jednotlivými dielmi, v komposte dobre prúdi vzduch a odteká prebytočná voda. Kompostér neprikrývame, na udržanie správnej vlhkosti potrebujeme prísun dažďovej vody. Pokiaľ dlhšie neprší a kompostje suchý, musíme ho zaliať ho vodou. Počas rozkladu sa váha a objem kompostu zmenšuje. Tieto straty záležia od použitých surovín v komposte (pri pokosenej tráve sú straty najvyššie). Každých 20 až 25 cm môžeme použiť urýchľovač kompostov (obsahuje aktívne rastlinné zložky, ktoré významne urýchľujú proces kompostovania). Na udržanie správneho procesu môžeme kompost premiešať.